~AhlaN wa SaHLaN~

"HarDsHip aLways coMe to those wHo have tHe abiLity to enDure thEm. Just as tHe gooD qualiTies are tO be fOunD in tHe honouReD peOpLe. A minOr tHing miGht seeM GREAT in the eyes of a minor persOn. Just as a greaT thing seemS minor in tHe eyeS oF a GREAT person" -Salahuddin Al-Ayyubi-

Thursday, December 30, 2010

Apa Ertinya Saya Menjadi Doktor?

new day, new life, new story..


Malam kian pekat. Saya meneruskan langkah yang semakin longlai. Perut juga menyanyi kelaparan, berperang dengan mata yang minta ditutup (nak makan vs nak tidur). Otak memang letih, setelah berjam-jam diperah dan stress memikirkan rawatan dan tindakan pantas yang sesuai untuk pesakit yang datang bertubi-tubi ke pintu Accident & Emergency. Emosi? Susah kot nak senyum selepas habis oncall. Itu mungkin satu jihad. Oncall di bahagian Accident & Emergency sungguh memenatkan, kerana kita perlu sentiasa bersedia. Anything can walk in that door, walaupun mungkin keadaannya tidaklah se-dramatik seperti yang digambarkan dalam drama bersiri ER (Emergency Room).

.

Apabila kepenatan, bisa saja hilang motivasi dan lemah semangat. Hati tidaklah terlalu senang gembira melayan kerenah jururawat, selain dari ragam pesakit yang pelbagai. Tidak sedikit bilangan doktor yang sekali-sekala menyesali dan TERsebut ‘kenapalah dulu aku amik medic..’. Blaja susah, keje pun susah. Di celah-celah kesibukan dan stress doktor bekerja, atau bagi medical students yang sedang bergelumang dan hampir lemas dalam timbunan kitab-kitab medic, untuk mencari semula semangat yang hilang tidak mudah.

.

Namun, saya merasakan untuk merenung diri, mengingatkan, meluruskan dan memperbetulkan semula nawaitu dalam setiap amal adalah sangat penting.
“Setiap amal itu bergantung kepada niat.” (Hadith riwayat Bukhari&Muslim)
Kerana di situlah letaknya nilaian Allah, keredhaan Allah. Kalau kita cuma siapkan semua perkara itu seperti robot dan mesin, alangkah rugi. Dengan nawaitu yang benar, hendaknya kita akan lebih mengerti kenapa kita di sini, dan menaikkan kembali motivasi kita untuk meredah jalan yang masih panjang.

.

Ingatkah kita kepada malam-malam yang hening, ketika kita bersujud panjang dan airmata kita membasahi sejadah…

Kita sangat berdoa Allah mengurniakan kita result SPM yang cemerlang, agar kita boleh meneruskan cita-cita.

Kemudian kita menyambung berharap tanpa putus kepada Allah, penuh terharu, supaya Allah izinkan kita untuk dapat pergi oversea, untuk dapat biasiswa, untuk dapat fly, dan nak sangat dapat masuk Medical School, nak sangat-sangat… dan kita solat hajat penuh syahdu memohon setiap hari.

Pada satu ketika yang lain pula, kita menangis dalam doa-doa kita, kita panjatkan tawakal kepada Allah setinggi angkasa, penuh cemas dan takut, agar Allah meluluskan kita dalam peperiksaan tahun akhir pengajian perubatan kita, agar akhirnya dapat bergelar Dr!

.

Maha Suci Allah yang telah mengabulkan kesemuanya! Janganlah kita lupa saat-saat itu, dan bersyukurlah sepanjang masa kepadaNya. Kita belajar/kerja ini untuk Allah. Lillahi Taala. Kita buat semua ini untuk Islam. Maka kita mestilah bersemangat selalu, motivated selalu, energetic selalu, dedicated selalu, dalam melaksanakan amanah Allah yang kini tersandang di bahu kita. Kerja itu ibadah. Study itu ibadah. Dan kita mahu menjadi hamba Allah yang senantiasa dalam ibadah, mahu menjadi ‘Ibadurrahman. Kan?

.

accountantSungguh seruan keimanan terbuka seluas-luasnya dalam kerjaya ini. Bukankah nilai sihat hanya dapat difahami oleh orang yang sakit? Maka belajarlah dari mereka yang sakit, mudah-mudahan itu akan membuka pintu hati kita untuk merendah diri bermuhasabah atas nikmat-nikmat Allah, supaya hati yang angkuh ini tunduk kepada Tuhannya dalam syukur.

.

doctorDoktor tidak bekerja dengan mesin seperti engineer, bukan juga dengan dokumen-dokumen seperti setiausaha atau bekerja dengan duit seperti akauntan. Tetapi doktor bekerja dengan manusia, perhatiannya kepada manusia, ilmunya tentang manusia, menghadapi sakit peningnya, keluhannya, keluarganya,hidup matinya. Ia fardhu kifayah, dan harusnya semua itu meninggalkan kesan kepada jiwa, membawa kita lebih hampir kepada Allah. Seandainya tidak, seandainya hati ini sudah mengeras seperti batu, seandainya kita sudah menjadi lali, sudah terlalu biasa tengok orang sakit dan orang mati hingga sukar mendetikkan keinsafan, maka doalah supaya hati itu digantikan saja dengan hati yang lain!

..

ECGDalam kesibukan kita bekerja, ambil darah, mentafsir ECG, memasukkan tiub, ‘berperang’ dengan radiologist, menulis ubat, inject orang, janganlah sampai jiwa kita ini kering dari makna. Ingin saya ingatkan para doktor/medical students tentang keistimewaan sunnah Rasulullah yang sebenarnya selalu kita laksanakan, iaitu sunnah menziarahi orang sakit.
Sesungguhnya seorang Muslim yang menziarahi saudaranya yang sakit akan berada di dalam kebun buah-buahan syurga sehinggalah ia pulang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Diriwayatkan daripada Saidina Ali r.a.:
“Apabila seorang muslim itu menziarahi saudaranya yang sakit pada waktu pagi, 70 000 malaikat akan mendoakan keampunannya hingga ke petang. Dan apabila dia menziarahinya pada waktu petang, 70 000 malaikat akan mendoakan keampunannya hingga ke pagi, dan akan dikurniakan kepadanya sebuah taman di syurga.” (Hadith Riwayat Abu Dawud & Tirmidzhi)

..

hatiSelain dari merawat jasad yang tidak sihat, kita juga punya tanggungjawab merawat jiwa dan ruh yang sakit. Sering terjadi, orang yang dalam kesusahan mudah untuk disentuh hatinya, untuk disuntikkan dengan mesej-mesej keimanan pada saat-saat yang sesuai . Namun ‘kerja extra’ yang tidak bergaji ini hanya akan dilaksanakan oleh doktor yang berjiwa da’ie, yang niat asalnya menjadi doktor memang untuk membawa risalah Islam. Kerjaya doktor dipilih supaya diri ini dapat menjadi agent yang menjayakan misi Islam dalam masyarakat. Ini bukan hidden agenda. Kita memang berniat menyeru manusia kepada Allah, dengan sengaja, dengan usaha. Bukan kebetulan, bukan sambilan. Saya menulis dengan terang dan jelas - kerjaya doktor ini hendaklah dijadikan alat untuk dakwah.

.

Kesimpulannya, bestkan kerja doktor ni? Bersemangatlah! Kerjaya ini banyak sahamnya di akhirat…huhu… kalau ikhlas.

p/s; mid term exam dah nak dekat ni. jangan malas2kan diri anda ye...tinggi menggunung harapan-harapn manusia di Malaysia nun jauh disana~~

Wednesday, December 29, 2010

Salahkah aku berubah?

new day, new life, new story..

Bismillahirahmanirrahim


.lihat ais salji ini, lama-kelamaan ais yang membeku akan menjadi air yang mencair. sama juga seperti hati manusia, hati yang keras, lama-kelamaan bila dilentur dengan tabiyah dan peringatan, akan menjadi lembut. Itulah fitrah manusia.

Berubah pada yang lebih baik. mungkin bukan saya yang selayaknya untuk berbahas mengenai perkara ini. tapi, untuk mengadaptasi fitrah manusia, tidak salah jka pandangan saya didengari.

benar atau tidak kita, lebih2 lagi memegang tittle remaja tidak akan terlepas daripada memasuki fasa 'gelap' terutama bila kita merasakan diri kita ini adalah yang terbaik. manusia tidak selamanya akan disanjung dengan kemuliaan, dan manusia tidak juga selamannya tidak dibenci dengan kehinaan. tanpa kita sedar, perasaan merasa yang terbaik, menjadi satu ketidakselesaan pada orang sekeliling kita terhadap kita. Allah~

memang diakui, nilai cinta Allah pada hambaNya memang tidak ternilai harganya. dengan kudrat Allah kita berada dalam fasa kegelapan, dengan kudrat Allah jugak kita akan menuju ke fasa yang lebih baik. sesungguhnya islam itu adalah cahaya yang menerangi alam selepas dunia diselubungi kegelapan zaman jahiliyah.

saya teringat tazkirah pendek malam tadi, dari tadabbur surah al-an3am, ayat 32. mafhumnya, dunia ini adalah tempat bermain dan hiburan. dan hari akhirat itu lebih baik bagi hamba-hamba yang bertaqwa.

Dan, adakah kita tergolong dalam kalangan yang meraikan dunia sebagai tempat hiburan atau kita kalangan yang menjadikan akhirat sebagai puncak utama kehidupan kita??

Metod perubahan diri.
1) beruntunglah bagi sesiapa yangberjaya mencampakkan dirinya ke dalam biah solehah. berada di dalam biah yang baik ini, walaupun kita sendiri bukan yang solehah tapi kita dikelilingi oleh orang-orang yang solehah. hargai dan syukurilah satu nikmat yang telah Allah kurniakan pada kita. pada yang masih mencari-cari biah indah ini, masih tidak terlewat untuk kita bina biah ini sendiri. mulakan dari diri kita sendiri, kemudian pengaruhi alam sekeliling anda. memang mudah berkata-kata daripada melaksana. tetapi, sebuah agam yang indah juga bermula dari seketul batu-bata. jadi, angan-angan tanpa usaha tidak akan membuahkan hasil :D

sebetulnya, bila hati kita tergerak untuk berubah menjadi lebih baik, itu adalah nikmat kecil yang tidak kita sedar kerana Allah masih lagi memberi kita peluang untuk menyesali kesalahan yang telah kita lakukan.

2) Tajdid niat. fikirkan kembali apakah tujuan sebenar kehidupan kita ini. ingat kembali segala nikmat-nikmat kecil dan besar yang telah Allah kurniakan pada kita. muhasabah kembali harapan-harapan nian menggunung daripada orang-orang sekeliling kita eg; ibubapa, adik-beradik, sanak saudara dan sahabat handai. dan yang paling penting, 'harapan' ISLAM pada kita.

3) Tingkat kualiti. dalam ibadah, menuntut ilmu dan hubungan sesama manusia. satu tips untuk hubungan sesama manusia; Apabila redha Allah menjadi matlamat, maka redha manusia pasti menyusul. gunakan kawan-kawan anda sebaik mungkin. biarkan mereka menjalankan tanggung jawab mereka untuk menegur setiap masa untuk menjamin kualiti peribadi anda. dan, biarkan juga hati anda lembut untuk menerima segala teguran itu. hakikatnya, kawan kita sayang pada kita kerana mereka mahu kita jadi yang terbaik. inshaAllah. kan kita dah janji nak sama2 masuk syurga dengan persahabatan ini...~ameeennn


KESIMPULAN. hidayah itu datang dari Allah. beruntunglah bagi mereka yang menjemput hidayah itu dengan hati terbuka, dan rugilah bagi mereka yang sengaja menutup pintu hati dikala hidayah itu mendatangi kita. DAN, janganlah kita berubah semata-mata kerana manusia, kerana manusia akan mati. tetapi, berubahlah kerana Allah kerana Allah itu Tuhan yang Maha Penyayang. Selami dan dalami sifat-sifat Allah pada nama-namaNYA kerana sifat-sifat itu hakikatnya terbias pada diri kita. Didik diri kita dari sekarang untuk anak-anak kita.

Allahua3lam.




video

Thursday, December 23, 2010

Kosong.

new day, new life, new story..

Surah Al-Baqarah Ayat 216 :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”


KOSONG. sejak dua menjak ni, kosong je pemikiran ini. lebih-lebih lagi selepas kepulangan mak abah. huu~

pergi kuliah, duduk dalam muhadharah tu, balik kuliah, sampai rumah... benda yang sama dibuat hari2. dah lali. sebab tu ke rase kosong?

dah lama x merasa perasaan sebegini rupa sejak keluar dr sekolah dulu. eh,mungkin aku pernah melaluinya. tapi, kenapa perasaan ini kuat pada waktu2 begini.

hmm, aku perlu hadam lumat ayat al-Baqarah atas tu..

mungkin aku makin menjauh dari Allah...

sedangkan rahmat dan kasih sayang Allah sangat meluas meliputi langit dan bumi. manusia seperti aku, sangat tidak bersyukur!

muhasabah~

saya rindu mak abah sebenarnye..



Friday, December 10, 2010

Hari Comel Sedunia

new day, new life, new story..

alhamdulillah. hari ni hari-dapat-tengok-ramai-baby-comel!
ok.yang comel2 tu termasuk saya tw!hik3

dekat masjid nur tadi, terjumpa dengan seorang baby ni. masyaAllah, tak terkata. comel sangat2. pipi dia sangat kental! haha. nama dia moustafa. baru masuk 3 bulan, tapi sihatnya macam dah setahun. anak arab laah..

ana pernah dengar, kenapa Allah ciptakan kita saat kita bayi kita miliki paras yang comel dan disenangi?

coz, biar sape2 yg lihat bayi tersebut akan jatuh rasa sayang pada bayi tu. so that, akan bercambah rasa kasih sayang dalam diri seseorang. Allah kan suka manusia yang berkasih sayang.

dan kasih sayang jugak merupakan salah satu sifat agung Allah. kerana kasih sayang Allah la kita masih lagi hidup dan bernafas dengan jayanya sekarang. alhamdulillah~

dan, dengan kasih sayang Allah juga Allah beri kita rasai nikmat yang paling besar; nikmat IMAN & ISLAM. alhamdulillah~

dan, hari ini juga Allah tunjukkan kasih sayangnya bila Allah ambil balik barang yang Dia pinjamkan sementara pada kita. baru je sekejap tadi, kami menerima berita kematian adik sofiyatul ulya; anak kepada mantan raisah PMRAM (berita)

moga ummi dan abi adik ulya tabah menghadapi sedikit ujian Allah ini. al-fatihah utk adik ulya.

kita? bila agaknya Allah akan uji??huhu..

Tuesday, December 7, 2010

merekalah nafas saya..

new day, new life, new story..

tarikkk nafassss...... lepassss~

alhamdulillah. dalam dunia ni, Allah takkan pernah biarkan kita keseorangan kan? kita je yang selalu touching lebih bila terasa 'down' atau dihadapi macam2 masalah. haihh.. lumrah kan...
sampai satu stage nanti, bila putaran hidup kita berubah...
lagi, bila kite duduk jauh dr famili, ape lah yang kita ada selain dari kawan. terharu kan? Allah letakkan kita bersama kawan2 supaya kita tak berseorangan dalam menghadapi liku2 kehidupan di atas bumi asing. seorang mak cik ni pernah kata,

'jagalah dia elok2 ye. makcik harap, kawan2 kat sekeliling jadi pengganti keluarga kt malaysia ni..'

pergghhh, sebak jugak la dada ni bile dengar mak cik tu ckp mcm tu.

dan lagi terharuuuu, bila kawan2 ni yang jadi tunjang semangat dalam dunia dakwah dan tarbiah. kawan2, panjang lagi perjalanan kita nihh. haaa, tiba2 nak nyanyi lagu sahabat. (touching lebih ni...huuu~)

act, just nak expresskan appreciation je pd kawan2 yang sama2 berjuang kt mesir ni. tp, still tak pandai nak hargai dorang. kesian. hanya Allah je yang tahu betapa sayangnya kita pd dorg kan? moga Doa Rabitah jadi misi dan visi dalam kembara ukhuwah ini. ameen ya Rabb~

ingat, salah satu nikmat yang Allah bagi pada kita adalah nikmat bersahabat. lagi2, bila Allah rezekikan kita bersahabat dengan orang2 soleh. alhamdulillah~

safi, ain, ilia, izzah, nadiah, fathiah, fahim, fareha, syafiqah,yati...(cukup 10 tak??hee) tanx A LOT my dearest frenzz..dah banyak yang kita lalui bersama kan? moga jadikan kita lebih matang!

adibah husna, i miss u more~ (wekk2)

kawan2 sambest, x terlafaz rasa rindu pada kalian! Allah~~

didi, nadia, izyan.. haihh, Allah~

ok. post ni agak touching-ngade2. hee.



and now, i believe with the saying, 'u have great friendsss!' tanx, i trust u on dis.

Alhamdulillah. terima kasih Allah.





Friday, December 3, 2010

Hand-made Bomb!

new day, new life, new story..

'in Gaza, the first bomb they made is a hand-made bomb. they made the bomb from the glucose-source in their house. dont u know, glucose can explode?' kata docAiman kami semalam dalam kelas biochem. subhanallah. teruja dengar!

'save Gaza' protest in Canberra.

hebat ciptaan Allah ni. satu ilmu berharga yang ana dapat semalam.

kenapa Allah tak hasilkan tenaga secara sekaligus dalam badan kita?

samalah yang diaplikasikan oleh pejuang-pejuang Gaza tu.. rupa2nya, Allah dah turunkan ilham kat mereka dulu, baru ana belajar benda ni..masya Allah~

docAiman kata, energy which is the last product of glucose must be produced gradually as it is produced in the cell. or otherwise, the cell itself will explode. mesyi?

oh2. kite baru tahu..

haa, itulah biochemistry yang sangat memeningkan kepala otak student2. ok, ana rase ana sorang je yang rase tu. ye lah, sahabat-sahabat lain semua dah power gile2 dengan segala formula dan nama-nama enzym yang ada dalam buku teks dan nota docAiman tu..Allah~

Robbuna yusahhil~

i love biochem!!!

mari doakan saudara-saudara kita disana~
*syahid tujuan utama. inshaAllah

dan kita disini, terus thabat dalam perjuangan! aku dan juga kalian ^^,

Allahua3lam