~AhlaN wa SaHLaN~

"HarDsHip aLways coMe to those wHo have tHe abiLity to enDure thEm. Just as tHe gooD qualiTies are tO be fOunD in tHe honouReD peOpLe. A minOr tHing miGht seeM GREAT in the eyes of a minor persOn. Just as a greaT thing seemS minor in tHe eyeS oF a GREAT person" -Salahuddin Al-Ayyubi-

Thursday, December 17, 2009

fikrah.fikrah.fikrah.

new day, new life, new story..

Salamualayk

Al-kisah..

Ada pun seorang gadis di bumi bertuah ini..

Egonya gadis itu,

Tika di hadapan sahabiah-sahabiahnya,

Ketenangan dan kegembiraan jelas terpancar dari dirinya,

Sehinggakan; eh,tym enti sedih, enti memang suka gelak ek???

Sedangkan, hanya Sang Pencipta yang mampu menilik kegalauan di hati miliknya..

wahai yang Maha Salam, kurniakan hamba kepada mengingatiMu,bersyukur kepadaMu dan kebaikan dalam beribadah kepadaMu..


Egonya gadis itu,

Senangnya muamalatnya pada yang berlainan jantina,

tetapi, jika dibandingkan dengan jabal2 yang berada di bumi bertuah ini,

Lebih besar malunya tika ingin memulakan bicara..

Disorokkan jua getaran dan ketaran hasil dari ‘involuntary system’ dalam badan..hah!

Wahai Yang Maha Hafiz, jauhkanlah hamba dari fitnah dunia..


Egonya gadis itu,

Di kala diperkatakan tentang kesusahan berkuliahkan dalam bahasa arab itu,

Dia hanya mengunci mulut,mengetatkan muka;tidak mengiyakan tidak menidakkan

Sedangkan, ketika doa bertasbih dihadapan yang Maha ‘Alim

Sungguh dipanjatkan; Kau berikanlah hamba ini kefahaman para anbiya..

Jangan KAU tanggungkan hamba kecuali dengan kemampuan hamba…


Egonya gadis itu,

Rakan-rakannya kerap menutur rindu terhadap ibubapa mereka,

Dia mudah berkata, ‘insyaAllah, kita balik nanti jumpalaaa..’

Hakikatnya, rindunya tak tertanggung dek hatinya yang terlalu-lalu rapuh..

Setiap kali keseorangan, bercucuran air matanya tanpa diminta,

Sekilas teringatkan akan hal ibu bapa dan ahli2 keluarganya..

Wahai yang Maha Penyayang, ampunilah dosa ibubapaku, dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihani hamba sejak dari kecil lagi..


Ah, egonya gadis itu,

Cuba dibuang cinta dan kasih itu,

Cuba dipudarkan nama itu,

Baginya, aku tetap gagah..

Tetapi, dia juga punyai nurani yang tak dapat dibohongi..

Ma fuadi hadid wala hajar,

Isyqi laka lam yan`us illa syuwaih..ma’as salamah fi mardhotillah fi gai…

Ahh…Allah mahu uji kecintaan hamba padaNya dengan cinta makhlukNya…

Wahai yang Maha Pencipta, jangan Kau jadikan cintaku pada makhlukMu melebihi cintaku padaMU…


p/s—kita merancang, Allah yang menentukan..(;

ahhh...ana jatuh cinta dengan masjid nur ini...!!!

“Barangsiapa menghendaki pahala di dunia, maka ketahuilah bahawa disisi Allah ada pahala

dunia dan akhirat.Dan Allah Maha Mendengar, Maha Melihat” 4:134

“wahai orang-orang yang beriman!mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu

kerjakan?itu sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan”61:3-4





******************



p/s... nak kongsi sikit..pagi tadi sepanjang perjalanan ke kuliah, kami sume merentasi ribut pasir...pergh, terbaik punye!first time rase mate dimasuki habuk+pasir dengan begitu banyak sekali, tambahan angin2 'gatal'+sejuk tahap maX hinggap di badan..

bak kate senior, ribut pasir ni mesti ada tym syita' bariid n harr (musim panas n sejuk) dlm once or twice per season....so, balik tadi, penuhla dengan habuk atas laptop pemberian abah ni..lagi2 pintu balkoni mmg terbuka luas..dan juga, baju2 yang selamat dibasuh telah selamat direndam kembali atau serangan gatal2 akan berlaku di badan...




4 comments:

Athirah said...

ehem..

u are the strongest one baby..
don't give up ey..

you deserve to be there
so, strive to be the best before you went back to mesia..

^_^

aeisyulillah said...

hajar.. da dpt da poskad tuh! hehe t ak sampaikan

siti-situ-sana-sini said...

>tira
ske la tira panggil baby..hak

>wan
jgn lpe poskad dr us!!
tanx sampaikan..xde jiwang2 en??hu

atisouless said...

baby???ermmmm....