~AhlaN wa SaHLaN~

"HarDsHip aLways coMe to those wHo have tHe abiLity to enDure thEm. Just as tHe gooD qualiTies are tO be fOunD in tHe honouReD peOpLe. A minOr tHing miGht seeM GREAT in the eyes of a minor persOn. Just as a greaT thing seemS minor in tHe eyeS oF a GREAT person" -Salahuddin Al-Ayyubi-

Saturday, March 19, 2011

respon dikehendaki

new day, new life, new story..

blog come-lote, kalau tak di'update' wat rugi je buat. mana lah tahu bole jadi sebahagian saham akhirat. ye dok?

cukup sebulan 15 hari juga saya menetap di Malaysia. dan kini dengan rasa gembira bercampur baur sedikit sedih kembali jua ke bumi barakah ini, alhamdulillah. at least, Allah masih pinjamkan kita hidung utk bernafas (walaupun mungkin ada sedikit perbezaan antara oksigen mesir dan malaysia), mata untuk melihat, akal untuk mentafsir,telinga untuk mendengar dan.. dan.. dan.. segala macam nikmat yang tak pernah ada limit.


abah kata, kalau ada problem, jadikan problem atau masalah itu sebagai peluang untuk kita buat pahala. BESAR tafsirannya tu. ada sape2 bole sumbang idea, macam mana kita nak fahami teori dan aplikasikannya dalam realiti. any idea, anyone?

besar harapan saya untuk menerima segala macam respon tuan2 dan puan2. terima kasih.

erm, keadaan mesir masih seperti biasa. ceh, saya baru mendarat tak sampai 24 jam lg. hihi. so, berada di rumahku syurgaku, mengemas segala macam barangan dan baju dan makanan. tak sempat nak melihat mesir dengan lebih jauh lagi. xpe2, masih ada lagi 4 tahun untuk 'berjalan..bermusafirlah.. melihat kebesaran Tuhan yang diciptakan untuk mereka yang berfikir..~~'


esok kuliah akan bermula (sebab hari jumaat dan sabtu cutilaaa) so, esok kami tak buat sarapan sebab nak amalkan gaya hidup pelajar medik. ehe, bukan tak makan lansung, kerana perkara sedemikian sangat mustahil akan berlaku kerana sejak musim sejuk bermula, the belly demands food abnormally. no offense~

ok lah, doakan yang terbaik saya dan kawan2. moga Allah kembalikan yang terbaik untuk kalian semua.

Allahua3lam


*p/s. eh jgn lupe respon persoalan kt atas tu tw. jazakallahu khair~




5 comments:

nurul atiqah mohd azman said...

cth masalah..:aku(kwn ko y come lote neh mengidam mkn kek kat depan uma korg tuh...

solusi (pahala) :bila ko belikan aku satu slice kek itu....wahhhh....

NidzamYatimiRamli said...

bes contoh atiqah tu. lebih kurang la yg aku paham pon mcm tu.

sapa tak mau kan kumpul pahala banyak2.. lagi-lagi bila kat negara orang, dugaan pon lain.. cara kita pandang dugaan pon jadi lain..

pandang dugaan tu satu yang membuah pahala. @ sebuah penghapus dosa.

ok. boleh relate jugak ngan post aku yang pasal member kita kat australia.

http://zamyatimi.blogspot.com/2011/03/berita-ke-german-juga-khabar-dari.html

Allah knows best.

nurul atiqah mohd azman said...

owh, nampaknye ade org setuju dgn coment ak...hajar, pe lagi....nak kek satu slice....ngeh3...

Nurul Athirah said...

bila kita diuji dgn masalah

first skali
kita sabar.. tu pun dpt pahala

dan dalam kita menghadapi masalah tu,
masih ramai y ada masalah n lagi susah dari kita..

so, dalam even dalam kesusahan, kita still tolong org lain y dalam kesusahan, itu pun kita dpt pahala..

cth: ramai org memberi time dyorg kaya, tapi time dyorang sempit.. terdesak.. ada x dyorang memberi ? memberi kat sinilah pengorbanan y lebih besar..


byk lagi tafsiran buat pahala time ada masalah..
the problem is, nak buat pahala x?

Minn Edina said...

kalau ima, ima betulkan sikit soalan. bukan problem tapi dugaan.

dugaan dengan masalah dua bnda yg sgt berbeza.

dugaan ialah ujian yg Allah beri utk menduga kita

masalah ialah sesuatu perkara yg kita anggap ianya tidak menyenangkan kita/bermasalah kpd kita.

dugaan blh jd masa senang, masa sakit, masa sempit, mcm2 lg

dugaan adalah sesuatu yg perlu diovercome, sesuatu yg Allah uji utk menyedarkan kita, sesuatu yg Allah uji tnda syg kita.

overcome dugaan akn dpt pahala.

compare dgn masalah, ia adalah sesuatu yg kite tak puas hti dgn dugaan yg diterima

fhm x? ke mcm bebelit je? hee. sory laa

resolusi, hidup kita tiada mslh sebenarnya, tp ia semuanya ujian dan dugaan yang Allah beri tnda syg kpd kita.

sekadar pandangan peribadi

w'alam. dapat input dari usrah^^

p/s: teringat pada seorang kawan yg buat note di skrin telefon bimbitnye, 'senyumlah kepada masalah :)'